Gıda Teknikeri nedir?
-Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan, yorumlayan kişidir.
Meslek Kodu : 3139.09
Meslek Adı :Gıda Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : İşlem Kontrol Teknikerleri
Meslek Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış İşlem Kontrol Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Gıda Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Gıda Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Hububat ürünlerini, süt ve süt ürünlerini, çeşitli et ürünlerini, bitkisel yağları, meyve ve sebzeleri çeşitli teknikler kullanarak işlenmesini sağlamak,
b} Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemler almak ve uygulanmasını sağlamak,
c} Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden örnekler almak,
d} Laboratuarda değişik analiz yöntemlerini kullanarak analiz yapmak,
e} Çıkan sonuçları değerlendirmek ve raporlar düzenleyerek ilgililere bildirmek,
f} Hububat, baklagiller, kuru sebze ve meyve, kuru tütün, kakao, çay, un vb. mamullerin ilgili ambar zararlıları ile mücadele yöntemlerini uygulamak,
g} Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolünü yapmak,
h} Gıda hijyeni ve sanitasyonunu kontrol etmek,
i} Kalitesi bozuk ve sağlığa uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürümüne izin verilmemesini sağlamak,
j} Üretilen gıda maddelerinin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol etmek,
k} Çalıştığı birimde amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimi sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
-Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan, yorumlayan kişidir.
Meslek Kodu : 3139.09
Meslek Adı :Gıda Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : İşlem Kontrol Teknikerleri
Meslek Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış İşlem Kontrol Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Gıda Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Gıda Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Hububat ürünlerini, süt ve süt ürünlerini, çeşitli et ürünlerini, bitkisel yağları, meyve ve sebzeleri çeşitli teknikler kullanarak işlenmesini sağlamak,
b} Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemler almak ve uygulanmasını sağlamak,
c} Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden örnekler almak,
d} Laboratuarda değişik analiz yöntemlerini kullanarak analiz yapmak,
e} Çıkan sonuçları değerlendirmek ve raporlar düzenleyerek ilgililere bildirmek,
f} Hububat, baklagiller, kuru sebze ve meyve, kuru tütün, kakao, çay, un vb. mamullerin ilgili ambar zararlıları ile mücadele yöntemlerini uygulamak,
g} Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolünü yapmak,
h} Gıda hijyeni ve sanitasyonunu kontrol etmek,
i} Kalitesi bozuk ve sağlığa uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürümüne izin verilmemesini sağlamak,
j} Üretilen gıda maddelerinin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol etmek,
k} Çalıştığı birimde amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimi sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder