Blogger tarafından desteklenmektedir.

SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

9 Nisan 2015 Perşembe


SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

TANIM

Süt fabrikaları ve mandıralarda sütten yağ, yoğurt, ayran, peynir, dondurma, süt tozu gibi ürünlerin en iyi şekilde üretilmesi, korunması ve pazarlamasında çalışan ara elemandır.


A- GÖREVLER

Süt ve ürünleri teknolojisi teknikeri, gıda mühendislerinin denetimi altında;
Süt üretiminin ve sütün besin değerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapar,
Sütte bulunan mikroorganizmaları, süt asidi bakterilerinin metabolizmasını inceler,
Süt ve ürünleri kaynaklı enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmeleri için önlem alır,
Süt üretim tekniklerini uygulayarak pastörize, sterilize, aromalı süt ve benzeri ürünleri üretir,
Tereyağı, peynir, ayran, yoğurt, dondurma, süt tozu ve benzeri ürünleri üretimini yapar,
Süt ve ürünlerinin kalite kontrol, depolanma, korunma, ambalajlama ve pazarlama yöntemlerini uygular,
Sütün elde edilmesinden pazarlama aşamasına kadar olan süreçte temizleme ve mikroplardan arındırma işlemini uygular,
Süt endüstrisinde kullanılan yardımcı ve katkı maddelerinin kimyasal, fiziksel yapılarını, fonksiyonlarını, sağlık ve beslenme ilişkilerini üretim sürecinde dikkatle değerlendirir,
Sütçülük artıklarının genel özellikleri ve bunların değerlendirilme yöntemlerini bilir ve uygular,
Süt işletmelerinde kullanılan makine ve ekipmanlarının normal bakım ve onarımlarını bilir ve yapar.

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Separatör, pastörizatör, fokometre,
Starter kültürler, soğutma ve ısıtma sistemi cihazları,
Dezenfekte maddeleri,
Kalite kontrol ve analiz cihazları,
Vakumlama aleti, büret (ölçüm cihazı), Pipet (numune alım cihazı),
Teknik resim araç gereçleri.




SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER

Süt ve ürünleri teknolojisi teknikeri olmak isteyenlerin,
Biyoloji ve kimya alanında yetenekli ve bu alanda başarılı,
Ekonomiye, özellikle pazarlama konusuna ilgili,
Koku ve tat alma duyusunun gelişmiş olması,
El becerisi olan,

Gıda sektöründe çalışmasına engel herhangi bir bulaşıcı hastalığı, açık yarası olmayan,

Hijyen kurallarına dikkat eden, düzenli ve sorumlu
kimseler olmaları gerekir.


C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Süt ve ürünleri teknolojisi teknikeri; süt fabrikaları ve imalathanelerde, mandıralarda çalışır. Gıda mühendisleri, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir. Ürünlerin pazarlaması aşamasında müşteri ile de iletişimde bulunurlar. Çalışma ortamı sıcak, rutubetli, ıslak ve gürültülüdür.







SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLERİ


Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Süt ve Ürünleri Teknolojisi” programında verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
Lise veya dengi okul mezunu olmak,

Meslek liselerinin, ÖSYS Kılavuzuda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Süt ve Ürünleri Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler.



EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Süt ve ürünleri teknolojisi programında eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. 2 yıllık öğretim sonunda 4 hafta staj yapılmaktadır.


EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA


Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Süt ve Ürünleri Teknolojisi önlisans diploması verilmektedir.



SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile İl Müdürlüklerinde, İlçe Ziraat Müdürlüklerinde, Belediyelerde, Hıfzısıhha Enstitüsünde, İl Sağlık Müdürlüklerinde, Süt ve Ürünlerini üreten özel fabrika ve imalathanelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler. Özellikle gıda sektörünün yoğun olduğu bölgelerde iş olanakları fazladır. Ayrıca, 1999’da yürürlüğe giren Gıda Yönetmeliği ile bu bölüm mezunlarının sorumlu yönetici olarak istihdam edilebileceği belirtilmiştir.


F-EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Eğitim süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak mezuniyet sonrası geri ödemek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim ve harç kredisi alınabilir.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonrası kazanç, özel sektöre ait işyerlerinde farklılıklar göstermekle birlikte ilk işe girişte asgari ücretin 1,5- 2 katı civarındadır. Bu ücret işteki başarıya ve yapılan anlaşmaya göre yükselmektedir.

Kamu sektöründe ise yasal olarak belirlenen derece ve kademeden işe başlanır. Ücretler kıdeme ve yıllık olarak belirlenen oranlara göre artar.



SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

G- MESLEKTE İLERLEME

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

Süt ve Ürünleri Teknolojisi önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.



İŞ HAYATINDA İLERLEME


Süt ve ürünleri teknolojisi teknikeri kendi üretim ünitelerini veya iş yerlerini kurabilirler.

BENZER MESLEKLER

Gıda mühendisi,
Gıda teknikeri.



SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ
H- EK BİLGİLER
İş organizasyonu yapar,

Çevre koruma önlemleri alır,

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,
Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

Share on : Facebook Twitter Google+

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder