Seracılık Teknikeri nedir?
-Seralarda, sebze ve çiçek üretimi ile ilgili çalışmaları yürüten kişidir.
Meslek Kodu : 3142.07
Meslek Adı :Seracılık Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Seracılık Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Seracılık Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Cam, naylon vb. örtü malzemelerine göre seraları hazırlamak,
b} Seraların ısıtma, havalandırma, soğutma, aydınlatma, nemlendirme ve diğer teçhizatların donatılması işlerini planlamak ve düzenlemek,
c} Her tür çevre faktörünün bitki gelişimine etkilerini araştırmak,
d} Sebze ve süs bitkilerini sınıflandırarak çeşitli yetiştirme ortamlarını (yer yastıkları, beton yastıklar}, ekim-dikim yerlerini hazırlamak,
e} Bahçe ve süs bitkilerinin tohum, aşı, çelik, daldırma, kök ve dip sürgünü, yavru bitki, özelleşmiş gövde ve kök, apomiktik tohum, vegatitif kol yardımıyla üretilmesini sağlamak,
f} Sera topraklarının ekim-dikime hazır hale getirilmesi için gerekli drenaj, temizlik, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzeltme, tuzluluk ve önlenmesi, dezenfeksiyon çalışmalarını yapmak,
g} Bahçe ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili olarak tohum ekiminden hasada kadar tüm işlemleri yapmak veya yaptırmak,
h} Seradaki bitkilerin su ihtiyaçlarını hesap etmek ve uygulanacak sulama yöntemine göre sulamak,
i} Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında görülen zararlılar ve hastalıklara karşı mücadele çalışmaları yapmak,
j} Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında besin maddelerinin gereğinden fazla ya da az olması durumunda görülen anormallikleri tespit etmek ve giderilmesini sağlamak,vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
-Seralarda, sebze ve çiçek üretimi ile ilgili çalışmaları yürüten kişidir.
Meslek Kodu : 3142.07
Meslek Adı :Seracılık Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Seracılık Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Seracılık Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Cam, naylon vb. örtü malzemelerine göre seraları hazırlamak,
b} Seraların ısıtma, havalandırma, soğutma, aydınlatma, nemlendirme ve diğer teçhizatların donatılması işlerini planlamak ve düzenlemek,
c} Her tür çevre faktörünün bitki gelişimine etkilerini araştırmak,
d} Sebze ve süs bitkilerini sınıflandırarak çeşitli yetiştirme ortamlarını (yer yastıkları, beton yastıklar}, ekim-dikim yerlerini hazırlamak,
e} Bahçe ve süs bitkilerinin tohum, aşı, çelik, daldırma, kök ve dip sürgünü, yavru bitki, özelleşmiş gövde ve kök, apomiktik tohum, vegatitif kol yardımıyla üretilmesini sağlamak,
f} Sera topraklarının ekim-dikime hazır hale getirilmesi için gerekli drenaj, temizlik, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzeltme, tuzluluk ve önlenmesi, dezenfeksiyon çalışmalarını yapmak,
g} Bahçe ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili olarak tohum ekiminden hasada kadar tüm işlemleri yapmak veya yaptırmak,
h} Seradaki bitkilerin su ihtiyaçlarını hesap etmek ve uygulanacak sulama yöntemine göre sulamak,
i} Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında görülen zararlılar ve hastalıklara karşı mücadele çalışmaları yapmak,
j} Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında besin maddelerinin gereğinden fazla ya da az olması durumunda görülen anormallikleri tespit etmek ve giderilmesini sağlamak,vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder