Sebze Üretim Teknikeri nedir?
-Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılmasını ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir.
Meslek Kodu : 3142.21
Meslek Adı :Sebze Üretim Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Sebze Üretim Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Sebze Üretim Teknikeri, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine elverişli toprak yapısını belirlemek amacı ile ekim için ayrılan yerin toprak analizini yaptırmak,
b} Sebze üretilecek yerin seçimi yapıldıktan sonra, sebzenin türü ve özelliğine göre mesura , tava ve tahta yöntemleriyle toprağın hazırlanmasını sağlamak,
c} Belirlenen üretim yöntem ve tekniğine göre araç gereçlerini hazırlamak,
d} Fide üretimi için yastık (toprağın tohum ekimine uygun hale getirilmes
i} hazırlamak, ekimini yapmak ve yetiştirmek,
e} Ekim ve dikim işlemlerini mevsim özelliklerini de dikkate alarak gerçekleştirmek,
f} Fidelerin, ilaçlanması ve uygun sulama teknikleriyle (yağmurlama, damla, salma, sızm
a} sulanması işlemlerini yapmak,
g} Yetiştirilen bitkinin özelliğine göre uygun hasat zamanını belirlemek ve hasat işlemini gerçekleştirmek (tek hasat, kademeli hasat},
h} Ürünlerin uygun koşullarda saklanmasını ve dağıtımını sağlamak,
i} İlaçlama, söküm vb. aşamalarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli tedbirleri almak veya aldırmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
-Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılmasını ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir.
Meslek Kodu : 3142.21
Meslek Adı :Sebze Üretim Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Sebze Üretim Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Sebze Üretim Teknikeri, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine elverişli toprak yapısını belirlemek amacı ile ekim için ayrılan yerin toprak analizini yaptırmak,
b} Sebze üretilecek yerin seçimi yapıldıktan sonra, sebzenin türü ve özelliğine göre mesura , tava ve tahta yöntemleriyle toprağın hazırlanmasını sağlamak,
c} Belirlenen üretim yöntem ve tekniğine göre araç gereçlerini hazırlamak,
d} Fide üretimi için yastık (toprağın tohum ekimine uygun hale getirilmes
i} hazırlamak, ekimini yapmak ve yetiştirmek,
e} Ekim ve dikim işlemlerini mevsim özelliklerini de dikkate alarak gerçekleştirmek,
f} Fidelerin, ilaçlanması ve uygun sulama teknikleriyle (yağmurlama, damla, salma, sızm
a} sulanması işlemlerini yapmak,
g} Yetiştirilen bitkinin özelliğine göre uygun hasat zamanını belirlemek ve hasat işlemini gerçekleştirmek (tek hasat, kademeli hasat},
h} Ürünlerin uygun koşullarda saklanmasını ve dağıtımını sağlamak,
i} İlaçlama, söküm vb. aşamalarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli tedbirleri almak veya aldırmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder