Organik Tarım Teknikeri nedir?
-Gıda ve gıda dışı üretimin her aşamasında doğal dengeyi gözeterek, insanlara ve diğer canlılara zarar veren kimyasal girdi ve ilaçları kullanmaksızın kontrollü ve sertifikalı ara meslek elemanı olarak tarımsal üretim yapan kişidir.
Meslek Kodu : 3142.32
Meslek Adı :Organik Tarım Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Organik Tarım Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Organik Tarım Teknikeri, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Organik tarıma başlama, sürdürme, organik ürün sertifikası ve logosu almaya ilişkin gerekli başvuru işlemlerini yapmak,
b} Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarıyla gözetim, denetim ve işbirliği içinde nebati ve hayvani üretim yapmak,
c} Ekim, dikim, bitki koruma, sulama ve hasat işlemlerinin çevreye zararlı kimyevi ve sentetik malzeme ile genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmadan yapılmasını sağlamak,
d} Kendi işletmesinden veya yetkilendirilmiş/sertifikalı kuruluşlarca organik olarak üretilmiş ve geliştirilmiş tohum, fidan-fide, ilaç gübre vb. materyalleri kullanmak,
e} Bitkilerin hastalıklara karşı korunması ve zararlı/yabancı otlarla mücadele amacıyla dayanıklı tür ve çeşitlerin üretim seçimini yapmak,
f} Biyoteknik mücadele yöntemleri uygulamak,
g} Önerilen uygun ekim nöbetini uygulamak ve şartlara uygun olan toprağı işlemek,
h} Organik ilaçlama yapmak,
i} Sulama işlemlerinin toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmadan sürdürülmesini sağlamak,
j} Hasatta kullanılan teknik araç ve gereçlerin çevreyle ilgili bozulmaya ve kirliliğe yol açıp açmadığını kontrol etmek,
k} Ürünü organikliğini bozmayacak şekilde toplamak ve ürün toplamada kullanılan materyallerin temizliğini sağlamak,
l} Toplanan ürünlerin sınıflandırılması, korunması, ambalajlanarak depolanması, pazarlanması ile ilgili yöntemleri belirlemek ve uygulamak
m} Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmek ve uygulamak,
n} İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak, uyulmasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
-Gıda ve gıda dışı üretimin her aşamasında doğal dengeyi gözeterek, insanlara ve diğer canlılara zarar veren kimyasal girdi ve ilaçları kullanmaksızın kontrollü ve sertifikalı ara meslek elemanı olarak tarımsal üretim yapan kişidir.
Meslek Kodu : 3142.32
Meslek Adı :Organik Tarım Teknikeri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Organik Tarım Teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Organik Tarım Teknikeri, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a} Organik tarıma başlama, sürdürme, organik ürün sertifikası ve logosu almaya ilişkin gerekli başvuru işlemlerini yapmak,
b} Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarıyla gözetim, denetim ve işbirliği içinde nebati ve hayvani üretim yapmak,
c} Ekim, dikim, bitki koruma, sulama ve hasat işlemlerinin çevreye zararlı kimyevi ve sentetik malzeme ile genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmadan yapılmasını sağlamak,
d} Kendi işletmesinden veya yetkilendirilmiş/sertifikalı kuruluşlarca organik olarak üretilmiş ve geliştirilmiş tohum, fidan-fide, ilaç gübre vb. materyalleri kullanmak,
e} Bitkilerin hastalıklara karşı korunması ve zararlı/yabancı otlarla mücadele amacıyla dayanıklı tür ve çeşitlerin üretim seçimini yapmak,
f} Biyoteknik mücadele yöntemleri uygulamak,
g} Önerilen uygun ekim nöbetini uygulamak ve şartlara uygun olan toprağı işlemek,
h} Organik ilaçlama yapmak,
i} Sulama işlemlerinin toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmadan sürdürülmesini sağlamak,
j} Hasatta kullanılan teknik araç ve gereçlerin çevreyle ilgili bozulmaya ve kirliliğe yol açıp açmadığını kontrol etmek,
k} Ürünü organikliğini bozmayacak şekilde toplamak ve ürün toplamada kullanılan materyallerin temizliğini sağlamak,
l} Toplanan ürünlerin sınıflandırılması, korunması, ambalajlanarak depolanması, pazarlanması ile ilgili yöntemleri belirlemek ve uygulamak
m} Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmek ve uygulamak,
n} İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak, uyulmasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder