Blogger tarafından desteklenmektedir.

Aktüer nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşları nelerdir ?

16 Ekim 2013 Çarşamba

Aktüer nedir, ne iş yapar ?

Emeklilik veya sigorta mevzuatı konularında istatistik, matematik ve maliye hesaplarla uğraşan kişidir.

 Aktüer görevleri nelerdir ? 

Aktüer işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a)    Emeklilik, ölüm, hastalık ve kazalar gibi durumlar karşısında rizikoları göz önüne alarak istatistik, matematik ve mali konularda ihtimal hesapları yapmak,
b)    Kazaları değerlendirerek ihtimalleri hesaplamak,
c)    Kişilerin yaşını, mesleğini, cinsiyetini, yaralanma ve suç ve ıskonto yüzdesini dikkate alarak tazminat hesabı yapmak,
d)    Sigortalının ölümünde yapılacak ödemeleri yaralanma veya poliçe müddetini bitiminde sigortalıya ödenecek tazminat ve prim oranlarını tespit etmek,
e)    İstatistik verilerinden yararlanarak ölüm tabloları düzenlemek,
f)    Poliçe gelirlerinden ayrılacak öz kaynak hesapları yapmak,      vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Aktüer nasıl olunur ?

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek Eğitimi; Üniversitelerin  Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu “Aktüerya” bölümü ile Fen Fakültesi “Aktüerya Bilimleri”bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI              
Mesleğin  eğitimine başlayabilmek için;

·         Lise veya dengi okul mezunu olmak,

·         ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak.

·         Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Aktüerya” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek eğitim süresi 4 yıl olup,  eğitim süresince mesleki dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Aktüer”  lisans diploması verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Sigortacılık ve risk yönetimi ülkemizde hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Hayatta oluşabilecek tüm risklere karşı koruyucu ve telafi edici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve çeşitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluşlarının sunmuş olduğu hizmetlere talebi arttırmıştır. Buna paralel olarak bu alanda geniş bir istihdam alanı oluşmuştur.
Bu piyasada çok önemli sayılabilecek rekabet yaşanmaktadır. Aktüerlik mesleğinde fazla eleman yetişmediği için meslek elemanlarının işsiz kalma riski yoktur.

Meslek elemanları, sigorta şirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler. Sektörde bayanlar ve erkekler ayrım yapılmaksızın çalıştırılmaktadır.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenci Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan ve diğer kuruluşların ve üniversitelerin  verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI
Meslek mensupları çalıştıkları şirket yada kurumlar ile tecrübe ve pozisyonlarına bağlı olarak değişmek üzere  asgari ücretin 4-7 katı ücret kazanırlar.


MESLEKTE İLERLEME
Mesleki Eğitimde İlerleme  
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilirler, araştırma görevlisi olabilirler ve akademik kariyer yapabilirler.



İş Hayatında İlerleme

Meslek elemanları; gösterdikleri performansa bağlı olarak aktüerlikten  bulundukları sigorta ya da banka sistemi ile şirketin büyüklüğü oranında finansal danışman, yönetici yardımcılığı ve müdürlüğe yükselebilirler. Ayrıca kendi işlerini de kurabilirler.
 

Share on : Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. Karabük Üniversitesi Aktüerya ve Risk Yönetimi bölümü diğer benzer bölümlerin aksine tm1 puan türüyle ek kontenjanla öğrenci alımı yapmaya başlamıştır.

    Bölümümüzü diğer benzer bölümlerden ayıran en temel özellik öğrencilerimize aktüerlik konusunda gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmanın yanında, risk yönetimi konusunda da yeterli bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır, bu amaçla öğrencilerimiz bilgi ve beceri düzeylerini en üst seviyeye getirebilecek ve alanlarında rakiplerinden bir adım öne çıkabileceklerdir.

    YanıtlaSil